ارائه پیشنهادهای روسیه و ایران به چین و هند و تخفیف در نفت خام صادراتی این کشورها نگرانیها را در مورد آینده صادرات نفت عراق افزایش داده است. عراق ۹۵ درصد بودجه اش وابسته به صادرات نفت است.
یک کارشناس حوزه انرژی گفت: صادرات نفت و فراوردههای نفتی روسیه به اروپا حدود 4 میلیون بشکه بوده، اتحادیه اروپا دنبال این است که این میزان را کم و یا حذف کنند، در این صورت ایران میتواند تمام افزایش تولید خود را روانه بازار اروپا کند.
در حالی که غولهای نفتی بابت عملکرد کند در روند کربنزدایی سرزنش میشوند اما یافتههای یک گزارش جدید حاکی از آن است که آلایندگی منتشره از فعالیتهای شرکتهای ملی نفت، بسیار بیشتر از غولهای نفتی است.
جمع بندی آمار رسمی در دسترس و آمار غیررسمی و شنیدهها، حکایت از وقوع یک نابسامانی بنزینی دارد که منجر به واردات زودتر از تصور بنزین برای مدیریت عرضه و تقاضا خواهد شد؛ زمزمههایی نیز از آغاز واردات بنزین از یک کشور همسایه بهگوش میرسد.
یک کارشناس حوزه بینالملل انرژی گفت: در شرایط کنونی باید خیلی مسائلمان مثل نیروگاه بوشهر، مسائل نفت و گاز، رژیم حقوقی خزر، مسائل گمرکی، مسائل نظامی و دفاعی را با روسیه حل کرده و امتیازگیری کنیم.
رئیس کانون انجمنهای صنفی جایگاهداران گفت: سال گذشته میانگین فروش؛ البته با در نظر گرفتن کرونا حدود 76 تا 77 میلیون لیتر در روز بود در حالی که این رقم در سال جاری بسیار بالاتر و حتی در یک روز به حدود 130 میلیون لیتر هم رسید.
مدیر گروه نفت اندیشگاه تحلیلگران انرژی گفت: ما باید هر چقدر میتوانیم گاز روسیه را در قالب قراردادهای خرید و فروش به بازارهای همسایه صادر کنیم و به سمت تبدیل شدن به هاب گازی منطقه حرکت کنیم.
آمارهای BP به عنوان منبع معتبر تحلیل حوزه انرژی، گویای وضع نامطلوب مصرف گاز در ایران در مقایسه با سایر نقاط جهان شامل قاره آمریکا، اروپا، آفریقا، کشورهای CIS، آسیای پاسیفیک و خاورمیانه است.
کارشناس مسائل روسیه گفت: ایران و روسیه دو دارنده بزرگ منابع گازی دنیا هستند که میتوانند با همکاری یکدیگر، بازار گاز در دنیا را به بهینهترین شکل ممکن در راستای منافع ملی خود مدیریت کنند.
مدیر پیشین امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران گفت: از آنجایی که عربستان میتواند به بازار اروپا دسترسی داشته باشد و روسیه هم با تحریم مواجه است احتمال این وجود دارد که توافق پنهانی بین دو کشور صورت گرفته باشد، یعنی عربستان بیشتر به سمت بازار اروپا و روسیه به سمت بازار آسیا برود.
کارشناس ارشد انرژی گفت: بعد از مناقشه اوکراین، این فرصت برای ایران به وجود آمده است که از ظرفیت گاز مازاد روسیه برای تبدیل به هاب گازی منطقه استفاده کند.
قیمت یک دلاری بنزین فوب خلیج فارس و دلار ۲۸ هزار تومانی در کنار بنزین یارانهای در ایران باعث شده تا دولت سالانه ۹۵۴ هزار میلیارد تومان یارانه در این حوزه پرداخت کند که معادل ۶۳ درصد از بودجه عمومی در سال جاری است.
درحالی ۵ سال گذشته کشور نیازی به واردات بنزین نداشت و حتی رتبه اول تولیدکنندگان بنزین را در میان کشورهای اوپک بدست آورد اما این روزها تولید جوابگوی مصرف نیست.
مدیر عامل اسبق شرکت پالایش و پخش فراوردههای نفتی گفت: پتروشیمیها برای تولید بنزین طراحی نشدهاند، میزان آروماتیک و ترکیبات حلقوی پتروشیمیها بالا و در حد 70 تا 80 درصد بوده که برای محیط زیست مضر است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: یکی از راههای تامین بنزین واردات است، یعنی اگر نتوانیم با سیاستهای سهمیهبندی، تشویق مردم، استفاده از وسایل نقلیه عمومی و شیوههای مرسوم مصرف را کنترل کنیم حتما باید به واردات اقدام کنیم که البته این احتمال کم است
طرح بازتوزیع بنزین به افراد بهجای خودرو و نتایج اجرای پایلوت آن روی میز رئیسجمهوری است و بنابر تأکید وزیر اقتصاد، حتی اگر این طرح در دستور کار قرار گیرد نیز، امسال افزایش قیمت بنزین نخواهیم داشت.
کارشناس حوزه بینالملل انرژی گفت: اروپا تمایل دارد موضوع برجام حل شود تا نه تنها بتوانند در ایران سرمایهگذاری کنند بلکه از منابع نفت و گاز ایران بهرهبرداری و اتکای خود را به روسیه کم کنند.
یک کارشناس اقتصاد انرژی، جذابترین حوزه سرمایهگذاری در ایران را صنعت نفت دانست و گفت: امیدواریم توافق با روسیه به مرحله امضای قراردادهای مطلوب برای کشور برسد، اما باید با دیپلماسی انرژی فعال بهدنبال سرمایهگذاران علاقهمند دیگری نیز برای حضور در ایران بود.
عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی گفت: روس ها روغن های پایه خود را با تخفیف های سنگینی در بازار عرضه می کنند. به طوری که در بنادر ترکیه این محصول حدود ۲۰۰ دلار ارزان تر از قیمت جهانی است.